





Programme for the 'How to be a Good Chief Investigator for Clinical Trials' workshop Hosted by the Nottingham Clinical Trials Unit 23 April 24: Registration from 9:00

Session topic	Duration	Session content
Welcome and introductions 09:30-09:45	15 minutes	Eleanor Mitchell: Associate Professor of Clinical Trials, NCTU Aided by a pen-portrait of all tutors and delegates
The CTU perspective 09:45-10:45	60 minutes including 15m Q&A	Developing the idea, grant application and considering a co-CI role (15 mins) Alan Montgomery, Professor of Clinical Trials and Director of NCTU Once the trial is funded (15 mins) Trish Hepburn, Senior Statistician, NCTU Working with the trial team: roles, responsibilities and expectations (15 mins) Shabina Sadiq, Senior Trial Manager, NCTU
Comfort break	15 minutes	
Further CTU considerations: What else do you need to know as a CI? Quick snapshots 10:55-11:25	30 minutes including 5m Q&A	Patient and public involvement Cally Rick, Associate Professor of Clinical Trials, NCTU Ensuring equality, diversity and inclusivity Cally Rick, Associate Professor of Clinical Trials, NCTU Maximising efficient conduct & embedding SWATs Chris Partlett, Assistant Professor of Clinical Trials & Statistics, NCTU Working with the Sponsor, finance teams Hugh Jarrett, Senior Trial Manager, NCTU
Funder perspective: what makes successful trial delivery 11:25-11:45	20 minutes	Reuben Ogollah: Associate Professor of Clinical Trials and NIHR HTA Board member
Panel Q&A discussion 11:45-12:05	20 minutes	All morning speakers
Networking Lunch	45 minutes	
How to be a good Chief Investigator: experiences and lessons learnt of local Chief Investigators (20 mins each) 12:50-13:50	60 minutes including 20m Q&A	Alexia Karantana, Clinical Associate Professor of Hand surgery Shalini Ojha, Professor of Neonatology
Group work & feedback 13:50-14:45	55 minutes	To share experiences/top tips/resources/support that has been helpful to them as new CI, and why/how. Facilitators: NCTU staff
Comfort break	10 minutes	
Keynotes: How to be a good Chief Investigator 14:55-15:45	50 minutes including 10m Q&A	Keynote 1: (20 min) Kim Thomas, Professor of Applied Dermatology Research Keynote 2: (20 min) Wei Shen Lim, Professor of Respiratory Medicine
Peer support, mentoring & and coaching for CIs 15:45-16:00	15 minutes	Professor Rustam Al-Shahi Salman
Working with the NIHR CRN or devolved nations equivalent (optional) 16:00-16:15	15 minutes	Include Associate PI scheme & point to other available online resources / training. Alison Hill and Roz Sorri-Hill, East Midlands Core Team, NIHR Clinical Research Network
Wrapping up 16:15-16:45	30 minutes	Reflections from delegates: One thing that I will change after this course Final discussion and any further Q&A