



How to be a great Chief Investigator for Clinical Trials

Leeds Clinical Trials Research Unit

May 1st 2025

Are you a new or experienced Chief Investigator looking to develop your current skillset?

Hear about how Chief Investigators' experiences of leading clinical trials has shaped their trial conduct and leadership

Learn about the wider landscape including funder perspective, mentoring, patient and public involvement and equality, diversity and inclusion

Hear our stories, experiences and continue your personal development

With sessions from the following speakers

Amanda Farrin David Russell Anna Hockaday Lucy Bailey Michelle Collinson Holly Schofield

Chris Price Julia Brown Alexander Ford Miriam Johnson Kate Radford

Leeds Clinical Trials Research Unit

For more information and registration

Fee: £65

Email: regctus@leeds.ac.uk

Web: https://ukcrc-ctu.org.uk/how-to-be-a-great-chief-







CPD Accreditation is being sought







Programme for the 'How to be a Great Chief Investigator for Clinical Trials' workshop Hosted by the Clinical Trials Research Unit, Denim Room, Cloth Hall Court, Leeds, LS1 2HA (link to map)

1 May 2025: Registration from 9:15am

Session topic	Duration	Session content
Welcome and introductions 9:45-10:00	15 minutes	Professor Amanda Farrin Director Complex Interventions Division, CTRU, University of Leeds Mr David Russell Associate Professor, CTRU Clinical Director, University of Leeds Honorary Consultant Vascular Surgeon, Leeds Teaching Hospitals Trust
The CTU perspective 10:00-11:15	75 minutes including 15m Q&A	 Overview of how a CTU operates Anna Hockaday, CTRU Operations Director, University of Leeds Top tips for working effectively with the CTU team Working with your Trial Manager & Data Management team: Lucy Bailey, CTRU Senior Trial Manager Working with your statistical team Maximising efficient conduct and embedding SWATs: Michelle Collinson, Associate Professor in Clinical Trials Patient and public involvement Ensuring equality, diversity and inclusivity Holly Schofield, Patient and Public Involvement Officer
Comfort break	20 minutes	
What else do you need to know as a CI? Working with external partners 11:35-12:35	60 minutes including 10m Q&A	 Top tips for Chief Investigators for working successfully with the NIHR-RDN Professor Chris Price: Professor in Stroke and Applied Health Research, Newcastle University, NIHR National Specialty Lead for Stroke What makes a successful CI from a funder perspective Professor Julia Brown: Deputy Dean, Faculty of Medicine and Health, University of Leeds, Chair of NIHR HTA General Funding Committee (2020-3)
Panel Q&A discussion 12:35-12:50	15 minutes	All morning speakers
Networking Lunch 12:50 – 13:50	60 minutes	
How to be a great Chief Investigator: experiences and lessons learnt, from Chief Investigators working with Leeds CTRU 13:50-15:05	75 minutes including 30m Q&A	Professor Alexander Ford: Professor of Gastroenterology, University of Leeds Honorary Consultant Gastroenterologist, Leeds Teaching Hospitals Trust. Chief Investigator for NIHR-HTA funded ATLANTIS & MODULATE trials Professor Miriam Johnson: Professor of Palliative Medicine, Hull York Medical School Chief Investigator for Yorkshire Cancer Research funded CANASSESS Trial Professor Kate Radford: Professor of Rehabilitation Research, University of Nottingham Chief Investigator for NIHR-HTA funded RETAKE trial & NIHR-PGFAR ROWTATE trial
Comfort break	20 minutes	
Group work & feedback 15:25-16:25	60 minutes	Facilitated by CTRU staff and afternoon speakers
Peer support, mentoring and coaching for CIs 16:25-16:45	20 minutes	David Russell
Wrapping up 16:45-17:00	15 minutes	Reflections from delegates: One thing that I will change after this course Final remarks